- Štítky blogu
- prevencia rakoviny
- samoopaľovacie krémy
- doplnky stravy
- zdravá výživa
- detox
- alzheimer
- omega3
- zelené potraviny
- velka noc 2022
- zdravý životný štýl
- duševne zdravie
- dieta
- velka noc jedlo
- protein
- vegansky protein
- huba cordyceps
- alzheimerova choroba
- huba reishi
- ako znížiť vysoký krvný tlak
- ako znizit krvny tlak
- lieky na alzheimera
- ako prekonat uzkost
- ako bojovat s uzkostou
- cečko
- vitamin c
- zinok
- ako posilnit imunitu
- kyselina askorbová
- zinok účinky
- zvysenie libida
- vitamíny
- slnko a opaľovanie
- čistenie pleti
- únava organizmu
- posilnenie imunity
- antioxidanty
- zelený čaj
- cholesterol
- zelený čaj na akné
- bioginko
- zlepšenie pamäte
- zníženie hladiny cukru v krvi
- očista
- peeling
- opaľovanie
- výživa pleti
- výživa očí
- ochrana očí
- uv žiarenie
Potrebujete poradiť?

Poznáte blahodarné účinky zeleného čaju? Podporuje činnosť srdca a slúži aj na prevenciu rakoviny
Zelený čaj sa používal v tradičnej čínskej a indickej medicíne na kontrolu krvácania a hojenie rán, na podporu trávenia, na zlepšenie srdca, duševného zdravia a na reguláciu telesnej teploty.
Posledné štúdie ukázali, že zelený čaj môže mať potenciálne pozitívne účinky na všetko, od chudnutia cez poruchy pečene, zníženie cholesterolu, prevencia rakoviny až po Alzheimerovu chorobu.
Tu sú jeho blahodarné účinky:
1) Zelený čaj a prevencia rakoviny
Podľa Národného onkologického ústavu sa ukázalo, že polyfenoly v čaji znižujú rast nádorov v laboratórnych a zvieracích štúdiách a môžu chrániť pred poškodením ultrafialovým UVB žiarením.
V krajinách, kde je vysoká spotreba zeleného čaju, býva miera rakoviny nižšia, ale nie je možné s istotou vedieť, či je to práve zelený čaj, ktorý predchádza rakovine u týchto konkrétnych populácií alebo iných faktorov životného štýlu.
Vedci sa domnievajú, že práve vysoká hladina polyfenolov v čaji pomáha zabíjať rakovinové bunky a zabrániť ich množeniu.
2) Výhody zeleného čaju pre srdce
Štúdia zverejnená v časopise Journal of the American Medical Association z roku 2006 dospela k záveru, že konzumácia zeleného čaju je spojená so zníženou úmrtnosťou na všetky príčiny vrátane kardiovaskulárnych chorôb.
Štúdia sledovala viac ako 40 000 japonských účastníkov vo veku od 40 do 79 rokov po dobu 11 rokov, počnúc rokom 1994.
Účastníci, ktorí vypili najmenej 5 šálok zeleného čaju denne, mali významne nižšie riziko úmrtia (najmä na kardiovaskulárne choroby) ako tí, ktorí vypili menej ako jednu šálku čaju denne.
3) Zelený čaj a nižšia hladina cholesterolu
Analýza publikovaných štúdií z roku 2011 zistila, že konzumácia zeleného čaju vo forme nápojov alebo kapsúl súvisí s významným, ale miernym znížením celkového a LDL alebo „zlého“ cholesterolu.
4) Zelený čaj a riziko mŕtvice
Pravidelné pitie zeleného čaju alebo kávy je spojené so zníženým rizikom mŕtvice,vyplýva zo štúdie publikovanej v časopise Stroke: Journal of the American Heart Association.
Vedúci autor štúdie Dr. Yoshihiro Kokubo, Ph.D., uviedol: „Toto je prvá rozsiahla štúdia, ktorá skúma kombinované účinky zeleného čaju a kávy na riziká mŕtvice. Môžete urobiť malú, ale pozitívnu zmenu životného štýlu, ktorá pomôže znížiť riziko mozgovej príhody pridaním denného zeleného čaju do vašej stravy. “
5) Zelený čaj a zápalové ochorenia kože
Štúdia z roku 2007 dospela k záveru, že zelený čaj môže byť prísľubom novej liečby kožných porúch, ako je psoriáza a lupiny. Vedci študovali zvierací model zápalových ochorení kože, ktorý sa často vyznačuje škvrnami na suchej, červenej, šupinatej pokožke spôsobenými zápalom a nadprodukciou kožných buniek. U tých, ktorí boli liečení zeleným čajom, sa preukázal pomalší rast kožných buniek a prítomnosť génu, ktorý reguluje ich životné cykly.
6) Pracovná pamäť a účinky zeleného čaju
Výskum publikovaný v časopise Psychopharmacology naznačuje, že zelený čaj môže zvýšiť kognitívne funkcie nášho mozgu, najmä pracovnú pamäť.
Vedecký tím uviedol, že ich objavy naznačujú, že zelený čaj môže byť sľubný pri liečbe kognitívnych porúch spojených s neuropsychiatrickými poruchami, ako je demencia.
7) Zelený čaj a Alzheimerova choroba
V štúdii zverejnenej v roku 2011 vedci testovali účinok zložky zeleného čaju CAGTE (extraktu zeleného čaju „hrubého čreva“), aby zistili, ako ovplyvňuje kľúčový proteín pri Alzheimerovej chorobe.
Alzheimerova spoločnosť uviedla, že „táto štúdia dopĺňa predchádzajúci výskum, ktorý naznačuje, že zelený čaj môže pomôcť znížiť riziko Alzheimerovej choroby. Vedci však použili oveľa vyššiu dávku aktívnej chemickej látky zo zeleného čaju, ako by sa v ľudskom tele nachádzala. Je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či je zelený čaj ochranný pri oveľa nižšej dávke, a aby sa pochopil mechanizmus, ktorý s ním súvisí.“
Ďalšie štúdie zistili, že zelený čaj môže byť užitočný pri prevencii zubných dutín, strese, chronickej únave, liečbe stavov pokožky a pri zlepšovaní artritídy znižovaním zápalu. Na upevnenie týchto teórií je potrebný ďalší výskum.
Zdroj: medicalnewstoday.com