Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
(Po-Pia, 9-17 hod.)
0 ks
za € 0
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za € 100 a máte dopravu ZADARMO

Omega-3 mastné kyseliny a 10 dôvodov, prečo ich naše telo a mozog potrebuje

Omega-3 mastné kyseliny sú neuveriteľne dôležité a majú veľa priaznivých účinkov pre naše telo a mozog. V skutočnosti bolo málo výživných látok študovaných tak dôkladne ako omega-3 mastné kyseliny.

Tu je 10 prínosov omega-3 mastných kyselín pre naše zdravie a ich účinky:

 

  1. Bojujú proti depresii a úzkosti

Depresia je jednou z najbežnejších duševných porúch na svete. Medzi príznaky patrí smútok, letargia a celková strata záujmu o život.

Úzkosť, tiež častá porucha, sa vyznačuje neustálymi starosťami a nervozitou.

Je zaujímavé, že štúdie naznačujú, že u ľudí, ktorí pravidelne konzumujú omega-3, je menšia pravdepodobnosť depresie.

Navyše, keď ľudia s depresiou alebo úzkosťou začnú užívať doplnky omega-3, ich príznaky sa zlepšia.

Existujú tri typy omega-3 mastných kyselín: ALA, EPA a DHA. Z týchto troch sa EPA javí ako najkvalitnešia v boji proti depresii.

Jedna štúdia dokonca zistila, že EPA je rovnako účinná ako antidepresívum proti depresii.

 

  1. Zlepšujú zdravie očí

DHA, typ omega-3, je hlavnou štrukturálnou súčasťou sietnice nášho oka.

Ak nemáme dostatok DHA, môžu sa vyskytnúť problémy so zrakom.

Je zaujímavé, že dostatok omega-3 je spojený so zníženým rizikom makulárnej degenerácie, jednej z hlavných svetových príčin trvalého poškodenia očí a slepoty.

 

  1. Podporujú zdravie mozgu dieťaťa aj počas tehotenstva

Omega-3 sú rozhodujúce pre rast a vývoj mozgu u dojčiat.

DHA predstavuje 40% polynenasýtených mastných kyselín v našom mozgu a 60% v sietnici nášho oka.

Preto nie je prekvapením, že deti kŕmené výživou obohatenou o DHA majú lepší zrak ako deti kŕmené výživou bez nej.

Príjem dostatočného množstva omega-3 počas tehotenstva je spojený s mnohými výhodami pre vaše dieťa, napríklad: vyššia inteligencia, lepšie komunikačné a sociálne zručnosti, menej problémov so správaním, nížené riziko oneskorenia vývoja, znížené riziko ADHD, autizmu a detskej mozgovej obrny.

 

  1. Zlepšujú rizikové faktory pre srdcové choroby

Infarkt a mozgová mŕtvica sú hlavnými príčinami smrti na svete.

Pred niekoľkými desaťročiami vedci zistili, že spoločenstvá konzumujúce ryby majú veľmi nízku mieru týchto chorôb. To neskôr súviselo s konzumáciou omega-3. Od tej doby boli omega-3 mastné kyseliny spojené s mnohými výhodami pre zdravie srdca.

Triglyceridy: Omega-3 môžu spôsobiť veľké zníženie triglyceridov, zvyčajne v rozmedzí 15 až 30%.

Krvný tlak: Omega-3 môžu znížiť hladinu krvného tlaku u ľudí s vysokým krvným tlakom.

„Dobrý“ HDL cholesterol: Omega-3 môžu zvyšovať „dobrú“ hladinu HDL cholesterolu.

Krvné zrazeniny: Omega-3 môžu zadržiavať hromadenie krvných doštičiek. To pomáha predchádzať tvorbe škodlivých krvných zrazenín.

 

  1. Znižujú príznaky obezity

Metabolický syndróm zahŕňa centrálnu obezitu - známu tiež ako brušný tuk - a tiež vysoký krvný tlak, inzulínová rezistencia, vysoké triglyceridy a nízke „dobré“ hladiny HDL cholesterolu.

Ide o hlavný problém verejného zdravia, pretože zvyšuje riziko mnohých ďalších chorôb, vrátane srdcových chorôb a cukrovky.

Omega-3 majú množstvo výhod pre ľudí s metabolickým syndrómom. Môžu znížiť inzulínovú rezistenciu, bojovať proti zápalu a zlepšiť niekoľko rizikových faktorov srdcových chorôb.

 

  1. Pomáhajú predchádzať rakovine

Rakovina je jednou z hlavných príčin úmrtí a už dlho sa tvrdí, že omega-3 mastné kyseliny znižujú riziko niektorých druhov rakoviny.

Je zaujímavé, že štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí konzumujú najviac doplnkov omega-3, majú až o 55% nižšie riziko rakoviny hrubého čreva.

Spotreba omega-3 navyše súvisí so zníženým rizikom rakoviny prostaty u mužov a rakoviny prsníka u žien.

 

  1. Znižujú množtvo tuku v pečeni

Nealkoholické tukové ochorenie pečene (NAFLD) je bežnejšie, ako si myslíte.

Toto ochorenie vzrástlo spolu s epidémiou obezity a stalo sa najbežnejšou príčinou chronického ochorenia pečene v západnom svete.

Avšak dopĺňanie omega-3 mastných kyselín účinne znižuje tuk v pečeni a riziko zápalu u ľudí s týmto ochorením.

 

  1. Zlepšujú zdravie kostí a kĺbov

Osteoporóza a artritída sú dve bežné poruchy, ktoré ovplyvňujú náš kostný systém.

Štúdie naznačujú, že omega-3 môžu zvýšiť pevnosť kostí zvýšením množstva vápnika v kostiach, čo by malo viesť k zníženému riziku osteoporózy.

Omega-3 môžu tiež liečiť artritídu. Pacienti užívajúci doplnky omega-3 hlásili zníženie bolesti kĺbov a zvýšenie sily úchopu.

 

  1. Zmierňujú menštruačnú bolesť

Menštruačná bolesť sa objavuje v dolnej časti brucha a panvy a často vyžaruje do dolnej časti chrbta a stehien.

Štúdie však opakovane dokazujú, že ženy, ktoré konzumujú viac omega-3, majú miernejšiu menštruačnú bolesť.

Jedna štúdia dokonca zistila, že doplnok omega-3 je pri liečbe silných bolestí počas menštruácie účinnejší ako ibuprofén.

 

  1. Omega-3 tuky sú dobré pre našu pokožku

DHA je štrukturálnou súčasťou našej pokožky. Zodpovedá za zdravie bunkových membrán, ktoré tvoria veľkú časť vašej pokožky. Výsledkom zdravej bunkovej membrány je jemná, vlhká, pružná pokožka bez vrások. Omega-3 pomáhajú udržať našu pokožku zdravú, zabrániť predčasnému starnutiu a chrániť pred poškodením slnkom.

Zdroj: healthline.com

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
Štítky
Využite novinky, akcie a zľavy!
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Email zasielame raz za 7 dní.

 

 

Copyright ©2023 Zdravie, krása & úspech - www.imunita-krasa.sk
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk