- Štítky blogu
- prevencia rakoviny
- samoopaľovacie krémy
- doplnky stravy
- zdravá výživa
- detox
- alzheimer
- omega3
- zelené potraviny
- velka noc 2022
- zdravý životný štýl
- duševne zdravie
- dieta
- velka noc jedlo
- protein
- vegansky protein
- huba cordyceps
- alzheimerova choroba
- huba reishi
- ako znížiť vysoký krvný tlak
- ako znizit krvny tlak
- lieky na alzheimera
- ako prekonat uzkost
- ako bojovat s uzkostou
- cečko
- vitamin c
- zinok
- ako posilnit imunitu
- kyselina askorbová
- zinok účinky
- zvysenie libida
- vitamíny
- slnko a opaľovanie
- čistenie pleti
- únava organizmu
- posilnenie imunity
- antioxidanty
- zelený čaj
- cholesterol
- zelený čaj na akné
- bioginko
- zlepšenie pamäte
- zníženie hladiny cukru v krvi
- očista
- peeling
- opaľovanie
- výživa pleti
- výživa očí
- ochrana očí
- uv žiarenie
Potrebujete poradiť?

Čo sú funkčné potraviny a prečo by sme ich mali konzumovať?
Možno ste sa už stretli v súvislosti so zelenými potravinami s pojmom funkčná potravina. Zelené potraviny sú funkčné potraviny, ale čo sa vlastne za tým pojmom skrýva?
Pojem "funkčné potraviny" bol použitý prvýkrát v osemdesiatych rokoch v Japonsku a zahŕňa potraviny, ktoré pozitívne ovplyvňujú minimálne jednu fyziologickú funkciu.
Podľa Komisie pre vedu o funkčných potravinách v Európe (FUFOSE) je potravina funkčná:
„Ak má pozitívny vplyv na jednu alebo viacero funkcií tela nad rámec nutričnej funkcie. To znamená, že podporuje zdravie, telesnú pohodu a redukuje riziko vzniku chorôb. Je konzumovaná ako súčasť normálnej stravy. Nejedná sa o pilulku, kapsulu ani inú formu doplnku výživy.“
Za "funkčné" sú považované 2 druhy potravín.
- Tie, ktoré prirodzene obsahujú biologicky aktívne zložky - tzv. fytolátky alebo fytonutrienty, ktoré nie sú založené na báze živín a sú zdraviu prospešné - môžu potenciálne zabrániť vzniku niektorých chorôb alebo “čistiť“ črevá. Po konzumácii tohto typu potravín sú naše orgány dostatočne okysličené a tým pádom viac vládzeme. Medzi takéto potraviny patrí ovocie, zelenina, obilniny, strukoviny a pravdaže zelené potraviny - teda rastlinná strava.
Len tak zhruba pre predstavu: napr. čučoriedky majú silné antioxidanty, brusnice sa používajú pri infekciách močových ciest a citrusové plody sú výborným zdrojom vitamínu C a bioflavonoidov. Červené ovocie a zelenina obsahujú lykopén, ktorý je nápomocný pre prostatu, pľúca a žalúdok a sú bohaté na antokyaníny, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak a riziko infarktu. Zelená zelenina pomáha pri liečbe nádorových ochorení.
- Špeciálne potravinové výrobky, ktoré obsahujú vyššie alebo nižšie množstvo fytolátok, než by bolo v prírode možné (niekedy nazývané "designer foods" alebo "konštrukčné potraviny") - teda potraviny „bez“ nejakej zložky, či „obohatené o“ nejakú zložku.
Napríklad mliečne výrobky s pridaným obsahom probiotík a prebiotík, cereálie doplnené železom a vlákninou, mlieko s pridaným vit. D, iodizovaná soľ, vajcia s pridanými omega-3 mastnými kyselinami ...
Potraviny „bez nejakej zložky“, niekedy označované ako „free“ verzia (gluten free, sugarfree a pod.), ktorým boli odobraté v procese výroby niektoré zložky. Napríklad bezlaktózové mlieko, bezkofeínová káva, nízkotučné potraviny ...
Je vedecky dokázané a na našich telách i dušiach žiaľ veľakrát zrejmé, že istá časť nášho organizmu, nie je dostatočne nutrične vyživená a silná. A to sa pravdaže prejavuje nepohodou, disharmóniou či chorobou. Potrebujeme sa zbaviť neželaných toxínov a nabudiť imunitný systém na zvýšenie obranyschopnosti organizmu.
Funkčné potraviny potrebuje každý z nás, kto nemá na svojom tanieri vždy a všetko v poriadku.Zelené potraviny sú prirodzené funkčné potraviny s vysokým obsahom rôznych fytolátok a preto sú ideálnym doplnkom vyváženej prirodzenej stravy - je to ako taká nutričná kotva, ktorá dotuje, posilňuje a živí naše telo tak, aby bolo silné, vitálne, energické, zdravé, radostné a životaschopné.