Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
(Po-Pia, 9-17 hod.)
0 ks
za € 0
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za € 100 a máte dopravu ZADARMO

Čo sú funkčné potraviny a prečo by sme ich mali konzumovať?

Možno ste sa už stretli v súvislosti so zelenými potravinami s pojmom funkčná potravina. Zelené potraviny sú funkčné potraviny, ale čo sa vlastne za tým pojmom skrýva?

Pojem "funkčné potraviny" bol použitý prvýkrát v osemdesiatych rokoch v Japonsku a zahŕňa potraviny, ktoré pozitívne ovplyvňujú minimálne jednu fyziologickú funkciu.

Podľa Komisie pre vedu o funkčných potravinách v Európe (FUFOSE) je potravina funkčná:

„Ak má pozitívny vplyv na jednu alebo viacero funkcií tela nad rámec nutričnej funkcie. To znamená, že podporuje zdravie, telesnú pohodu a redukuje riziko vzniku chorôb. Je konzumovaná ako súčasť normálnej stravy. Nejedná sa o pilulku, kapsulu ani inú formu doplnku výživy.“

Za "funkčné" sú považované 2 druhy potravín.

  1. Tie, ktoré prirodzene obsahujú biologicky aktívne zložky - tzv. fytolátky alebo fytonutrienty, ktoré nie sú založené na báze živín a sú zdraviu prospešné - môžu potenciálne zabrániť vzniku niektorých chorôb alebo “čistiť“ črevá. Po konzumácii tohto typu potravín sú naše orgány dostatočne okysličené a tým pádom viac vládzeme. Medzi takéto potraviny patrí ovocie, zelenina, obilniny, strukoviny a pravdaže zelené potraviny - teda rastlinná strava.

Len tak zhruba pre predstavu: napr. čučoriedky majú silné antioxidanty, brusnice sa používajú pri infekciách močových ciest a citrusové plody sú výborným zdrojom vitamínu C a bioflavonoidov. Červené ovocie a zelenina obsahujú lykopén, ktorý je nápomocný pre prostatu, pľúca a žalúdok a sú bohaté na antokyaníny, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak a riziko infarktu. Zelená zelenina pomáha pri liečbe nádorových ochorení.

  1. Špeciálne potravinové výrobky, ktoré obsahujú vyššie alebo nižšie množstvo fytolátok, než by bolo v prírode možné (niekedy nazývané "designer foods" alebo "konštrukčné potraviny") - teda potraviny „bez“ nejakej zložky, či „obohatené o“ nejakú zložku.

Napríklad mliečne výrobky s pridaným obsahom probiotík a prebiotík, cereálie doplnené železom a vlákninou, mlieko s pridaným vit. D, iodizovaná soľ, vajcia s pridanými omega-3 mastnými kyselinami ...

Potraviny „bez nejakej zložky“, niekedy označované ako „free“ verzia (gluten free, sugarfree a pod.), ktorým boli odobraté v procese výroby niektoré zložky. Napríklad bezlaktózové mlieko, bezkofeínová káva, nízkotučné potraviny ...

Je vedecky dokázané a na našich telách i dušiach žiaľ veľakrát zrejmé, že istá časť nášho organizmu, nie je dostatočne nutrične vyživená a silná. A to sa pravdaže prejavuje nepohodou, disharmóniou či chorobou. Potrebujeme sa zbaviť neželaných toxínov a nabudiť imunitný systém na zvýšenie obranyschopnosti organizmu.

Funkčné potraviny potrebuje každý z nás, kto nemá na svojom tanieri vždy a všetko v poriadku.Zelené potraviny sú prirodzené funkčné potraviny s vysokým obsahom rôznych fytolátok a preto sú ideálnym doplnkom vyváženej prirodzenej stravy - je to ako taká nutričná kotva, ktorá dotuje, posilňuje a živí naše telo tak, aby bolo silné, vitálne, energické, zdravé, radostné a životaschopné.

 

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
Využite novinky, akcie a zľavy!
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Email zasielame raz za 7 dní.

 

 

Copyright ©2022 Zdravie, krása & úspech - www.imunita-krasa.sk
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk